11 Pieterpad 2025 – etappe 11 (Hellendoorn-Holten, ongeveer 15 km)

14 augustus 2025 - Holten, Nederland

Naar Nederlandse normen liepen we vandaag een heuse bergetappe. We bedwongen achtereenvolgens de Stoepaars en de Hellendoornse berg (beide (50 m), vervolgens de Noetselerberg (61 m), de Hellebult (68 m) en we eindigden op de Holterberg (62 m). Al die ‘bergen’ maken deel uit van de Sallandse Heuvelrug. Wie dacht dat Nederland een vlak land was, komt hier bedrogen uit. Het hele gebied is Nationaal Park. We wandelden door bos en hei – daar bestaat wellicht een staplied over – en de lange stukken natuur zonder bebouwing blijven ons telkens weer verbazen. Waar er wèl huizen staan vragen wij ons af wie het voorrecht heeft om op zo’n uitzonderlijke plaatsen te wonen.

_ _ _

De basiselementen van het arrangement van Countyhike zijn de overnachtingen (met ontbijt) en het bagagetransport. Een dagelijks lunchpakket is een optie, maar die hebben wij niet genomen. Het vooruitzicht op een dagelijkse picknick bestaande uit twee zachte broodjes met pindakaas, een appel en een sneetje Snelle Jelle leek ons niet aanlokkelijk. Dus moeten wij dagelijks zelf op zoek naar voedsel. Gelukkig is Albert Heijn alomtegenwoordig, en als die er niet is, dan vinden we wel iets bij een plaatselijke neringdoener.

Voor het avondeten adviseert Countyhike telkens een of meerdere restaurants in de buurt van de pleisterplaats. Maar met 26 restaurantbezoeken voor twee personen zou de portemonnee op een recht evenredige manier afslanken als wij zelf zouden bijkomen. Dus hebben wij een dagbudget bepaald. Wij gaan pas uit eten als we een paar dagen onder het budget blijven en er voldoende overblijft om uit eten te gaan.

En wat aten we vanavond? Retteketet, een broodje kroket. De Nederlanders hebben deze Franse uitvinding helemaal tot een eigen nationaal gerecht gemaakt. De eerste officiële croquette is beschreven in een Frans kookboek uit 1705. De zonnekoning mocht nu eenmaal graag iets nieuws op zijn teljoor gepresenteerd krijgen. In Nederland kenden de vleeskroketten een hoge vlucht vanaf de jaren zestig, toen de nijvere burger geen tijd meer had om zelf te koken. De legendarische Nederlandse ondernemingsgeest deed de rest. De snackbars werden geïntroduceerd en de automatiek raakte helemaal ingeburgerd. Even een kroketje uit de muur halen werd een oerhollandse gewoonte en staat ondertussen op hetzelfde niveau als molens, klompen en boerenkool.

_ _ _

Morgen laten we de Sallandse heuvelrug achter ons en staat er een korte en vlakke tocht van 17 km gepland. Het plan is om de dagelijkse routine te doorbreken en om vroeger te vertrekken dan anders, zodat we op onze nieuwe slaapplaats aankomen voor de heetste uren van de dag aanbreken.

11 Hellendoorn Holten 2 bos en hei wandelen door bos en hei

11 Hellendoorn Holten 1 broodje kroket het obligate broodje kroket