20260812 van Decin naar Krasna Lipa

13 augustus 2026 - Krásná Lípa, Tsjechië

Gisteren (11 augustus) hadden we een ontmoeting met de lokale reisagent, die ons van naaldje tot draadje de verschillende dagwandelingen heeft uitgelegd. De briefing eindigde met de klassieke vraag of er nog vragen zijn. Jazeker!

We informeerden naar de mogelijkheden om voorraad te kunnen inslaan voor de dagelijkse picknick. Het concept picknick was hem blijkbaar niet bekend. Toen we hem uitlegden dat het ging over ons dagelijks lunchpakket gaf hij aan dat er niet overal winkels zullen zijn en dat we dus soms voor twee dagen zullen moeten bunkeren. Nog vragen?

Lieve stootte mij aan: ’vraag hem naar de beren’. Een kleine mate van ongerustheid had zich namelijk van ons meester gemaakt na het lezen van een artikeltje over beren in Tjechië. Dat scheen de man hogelijk te amuseren. Monkelend antwoordde hij dat de laatste wilde bruine beer in Bohemen op 4 november 1856 werd doodgeschoten. We moeten ons vooral geen zorgen maken over wilde dieren.

Daarna werd het gesprek afgesloten met een advies om ons een tekentangetje aan te schaffen (wat wij niet gedaan hebben) en een aanbeveling voor een goed restaurant (waar wij effectief zijn gaan eten, ik kreeg een gigantische cordonbleu in een zwembad van saus en Lieve at spaghetti met parmesaansaus en basilicum).

Vandaag (12 augustus) is onze wandeling eindelijk begonnen. Vanmorgen werden we opgepikt door een zwijgzame Tjech die ons veertig kilometer van Decin afzette, aan de voet van de ruines van Tolsteyn. Het parcours van de dagtochten is opgeladen in de app Mapy, verloren lopen is dus quasi uitgesloten. We wandelden ongeveer 14 kilometer door een mooi glooiend landschap. Het lijkt alsof het gras hier wat groener is dan in Vlaanderen, maar tegelijk zien we ook heel wat bomen die te maken hebben met hittestress. Het grootste deel van de wandeling liep door bossen, dus de hitte bezorgt ons voorlopig niet al te veel last.